Vasculaire dementie

Vasculaire dementie is een resultaat van de beschadiging van de bloedtoevoer naar de hersenen, waardoor het vermogen om de hersenen te voorzien van de grote hoeveelheden voeding en zuurstof, die het nodig heeft om denkprocessen effectief uit te voeren, afneemt.

Voorkomende aandoeningen die kunnen leiden tot vasculaire dementie zijn onder andere:

Beroerte (infarct) een brein slagader blokkeert. 

Een beroerte die een brein slagader blokkeert, zorgt meestal voor een scala aan symptomen die op vasculaire dementie kunnen duiden. Sommige beroertes veroorzaken echter geen merkbare symptomen. Deze “stille herseninfarcten” verhogen wel het risico op dementie. Zowel de stille als merkbare beroertes kunnen het risico op vasculaire dementie verhogen. Een type van vasculaire dementie waarbij vele beroertes optreden wordt multi-infarct dementie genoemd.

Vernauwde of chronisch beschadigde bloedvaten in de hersenen. Omstandigheden die een beperking of lange termijn schade toebrengen aan de bloedvaten in de hersenen kunnen ook uitgroeien tot vasculaire dementie. Deze omstandigheden omvatten de slijtage door de toenemende leeftijd, hoge bloeddruk, aderverkalking, diabetes, lupus erythematosus, hersenbloeding, en temporale arteritis.

Risicofactoren

In het algemeen zijn de risicofactoren voor vasculaire dementie hetzelfde als die voor hartziekten en beroerte. Risicofactoren voor vasculaire dementie zijn onder andere:

Toenemende leeftijd. Het risico op vasculaire dementie stijgt naarmate u ouder wordt. De aandoening is zeldzaam vóór de leeftijd van 65, en het risico stijgt aanzienlijk als u de leeftijd van 80 of 90 jaar bereikt.

Voorgeschiedenis van hartaanvallen, beroertes of mini-beroertes. Als u een hartaanval heeft gehad, kunt u een verhoogd risico hebben op het hebben van bloedvatproblemen in de hersenen. De hersenschade die optreedt met een beroerte of een lichte beroerte (TIA) kan het risico op het ontwikkelen van vasculaire dementie verhogen.

Atherosclerose. Deze aandoening doet zich voor wanneer afzettingen van cholesterol en andere substanties zich tegen de wanden van de slagaders ophopen en resulteren in het versmallen van de bloedvaten. Atherosclerose kan het risico op vasculaire dementie verhogen – en het risico op de ziekte van Alzheimer – door vermindering van de doorstroming van het bloed dat de hersenen voedt.

Hoog cholesterol. Verhoogde niveaus van low-density lipoprotein (LDL), de zogenaamde “slechte” cholesterol, worden geassocieerd met een verhoogd risico op vasculaire dementie, en eventueel met een hoger risico op de ziekte van Alzheimer.

Hoge bloeddruk. Als uw bloeddruk te hoog is, brengt het extra spanning op de bloedvaten overal in het lichaam, inclusief de hersenen. Dit verhoogt het risico van vasculaire problemen in de hersenen.

Diabetes. Hoge glucosespiegels brengen schade toe aan de bloedvaten in het hele lichaam. Schade aan de bloedvaten in de hersenen kan het risico op een beroerte en vasculaire dementie doen toenemen.

Roken. Roken beschadigt direct de bloedvaten, het verhoogt het risico op atherosclerose en andere hart- en vaatziekten, waaronder vasculaire dementie.

Boezemfibrilleren. Het is een abnormale hartritme, de bovenste kamers van het hart beginnen te snel en onregelmatig te slaan, en zijn uit coördinatie met de onderste kamers van het hart. Atriumfibrilleren verhoogt het risico op een beroerte wat leidt tot een slechte bloedtoevoer naar de hersenen en elders in het lichaam.

Diagnose

Artsen kunnen bijna altijd vaststellen als u dementie hebt, maar er is geen specifieke test die vasculaire dementie bevestigt. Uw arts zal een oordeel vormen over de vraag of vasculaire dementie de meest waarschijnlijke oorzaak van uw klachten is op basis van de informatie die u verstrekt, uw medische geschiedenis van beroertes of aandoeningen van het hart en de bloedvaten, en de resultaten van de tests die kunnen helpen bij het verduidelijken van de diagnose.

Laboratoriumtests

Als uw medisch dossier geen recente waarden voor de belangrijkste indicatoren van de gezondheid van het hart- en bloedvaten bevat, zal uw arts de volgende tests willen uitvoeren:

 • bloeddrukmeting
 • cholesterolmeting
 • bloedsuikermeting

Hij of zij kan ook besluiten om tests uit te voeren om andere mogelijke oorzaken van geheugenverlies en verwarring uit te sluiten, zoals:

 • schildklieraandoeningen
 • vitaminetekorten

Neurologisch onderzoek

Uw arts zal waarschijnlijk uw algehele neurologische gezondheid willen controleren door het testen van uw:

 • reflexen
 • spieren en kracht, en hoe de kracht aan een kant van het lichaam zich vergelijkt met de andere kant
 • mogelijkheid om op te staan uit een stoel en lopen door de kamer
 • tastzin en zicht
 • coördinatie
 • evenwicht

Beelden van de hersenen

Beelden van de hersenen kunnen helpen bij het lokaliseren van zichtbare afwijkingen veroorzaakt door beroertes, vaatziekten, tumoren of trauma dat veranderingen in het denken en redeneren kunnen veroorzaken. Een brain-imaging onderzoek kan uw arts helpen bij het lokaliseren van de meest waarschijnlijke oorzaken voor uw klachten en het uitsluiten van andere oorzaken.

Brain-imaging procedures die uw arts kunnen helpen bij de diagnose van vasculaire dementie zijn onder meer:

 • CT-scan
 • MRI-scan

Carotis echografie

Deze procedure maakt gebruik van hoogfrequente geluidsgolven om te bepalen of de halsslagaders – die omhoog lopen door beide zijden van de nek om bloed naar de hersenen toe te voeren – tekenen van vernauwing vertonen, als gevolg van plaque deposito’s of structurele problemen. De test kan een Doppler ultrageluid uitzenden, die de beweging van het bloed door de slagaders, naast structurele kenmerken, toont.

Neuropsychologische tests

Dit soort testen beoordeelt uw vermogen om:

 • te spreken, schrijven en begrijpen van taal
 • te werken met getallen
 • te leren en onthouden informatie
 • te ontwikkelen van een plan van aanpak en een probleem op te lossen
 • effectief te reageren op hypothetische situaties

Neuropsychologische tests tonen soms kenmerkende resultaten aan voor mensen met verschillende vormen van dementie. Mensen met vasculaire dementie kunnen een uitzonderlijk lange tijd nodig hebben bij het analyseren van een probleem en het ontwikkelen van een effectieve oplossing. Zij mogen minder kans op problemen hebben met het leren van nieuwe informatie en het onthouden ervan dan mensen met de ziekte van Alzheimer, tenzij de problemen met bloedvaten specifieke hersengebieden beïnvloeden die belangrijk zijn voor het geheugen. Echter, er is vaak veel overlap in examenresultaten voor mensen met vasculaire dementie en mensen die de ziekte van Alzheimer hebben.

Behandeling

Controle van onderliggende aandoeningen en risicofactoren

Beheersing van omstandigheden die de onderliggende gezondheid van uw hart en bloedvaten beïnvloeden kan soms het tempo waarin vasculaire dementie verergerd vertragen, en kan soms ook verdere verergering voorkomen. Afhankelijk van uw individuele situatie, kan uw arts medicijnen voorschrijven om:

 • bloeddruk te verlagen
 • cholesterolgehalte te verlagen
 • te voorkomen dat het bloed gaat klonteren en houdt de bloedvaten “schoon”
 • te helpen de bloedglucosespiegel onder controle te houden in geval van diabetes

Alzheimer medicijnen

Er zijn geen goedgekeurde geneesmiddelen die specifiek op veranderingen in het oordeel, planning, geheugen en andere denkprocessen veroorzaakt door vasculaire dementie behandelen. Toch kunnen bepaalde medicijnen die gebruikt worden voor deze symptomen bij de ziekte van Alzheimer te behandelen ook mensen met vasculaire dementie in dezelfde bescheiden mate helpen als bij mensen met de ziekte van Alzheimer.

Voorkomen

De gezondheid van de bloedvaten van de hersenen is nauw verbonden met uw algehele gezondheid van het hart. Het nemen van deze stappen om uw hart gezond te houden kan ook helpen verminderen uw risico op vasculaire dementie:

Handhaven van een gezonde bloeddruk. Het houden van uw bloeddruk in de normale range kan helpen bij het voorkomen dat zowel vasculaire dementie en de ziekte van Alzheimer zich ontwikkelen.

Houd uw cholesterol onder controle. Een gezond, vetarm dieet, en wanneer nodig cholesterolverlagende medicijnen, kan het risico op vasculaire dementie verlagen, waarschijnlijk door het verminderen van de hoeveelheid plaque deposito’s die zich in de slagaders van de hersenen opbouwen.

Voorkomen of beheersen van diabetes. Het vermijden van het ontstaan van diabetes, met dieet en lichaamsbeweging, is een andere manier om het risico op vasculaire dementie te verlagen. Als u al diabetes heeft, kan het controleren van uw glucosespiegel helpen de bloedvaten in uw hersenen te beschermen tegen schade.

Stoppen met roken. Roken van tabak brengt schade toe aan bloedvaten overal in het lichaam.

Lichaamsbeweging. Regelmatige lichamelijke activiteit moet een belangrijk onderdeel vormen van ieders leven. Naast al zijn voordelen, kan lichaamsbeweging helpen om vasculaire dementie te voorkomen.