Dementie herkennen
Mensen die ouder worden zijn vaak vergeetachtig. Meestal is dit onschuldig. Echter, kunnen diverse geheugenproblemen een eerste teken zijn van dementie. Hoe kun je dementie herkennen.
1. Beginnende dementie

Bij geheugenproblemen kun je denken aan; Het feit dat je ineens je pincode kwijt bent als je bij de de pinautomaat staat; Het moment dat je vergeten bent om je deur dicht te doen; Het moment dat je iemand wil bellen, maar je bent vergeten wie je wilde bellen; Het feit dat je op je sloffen naar buiten loopt omdat je vergeten bent om je schoenen aan te doen; Het feit dat je jouw aardappels op het gas hebt laten staan; Het moment dat je iets tegen iemand wou zeggen, maar je diegene niet meer herkent.

Zo zijn er diverse dingen die je kan vergeten. Het kan puur toeval zijn, maar het kan ook een teken zijn van beginnende dementie. Het is lastig te weten wanneer iets vergeetachtigheid is, of wanneer iets serieuze dementie is. Het komt namelijk wel vaker voor dat mensen iets vergeten. Dit kan komen door: stress, een te volle agenda, depressie of verdriet. Het hoeft dus niet altijd meteen dementie te zijn. Toch is het wel belangrijk om het in de gaten te houden. Indien u meer symptomen ziet kunt u de voornoemde handelingen vaker voorkomen. Je vergeet dus vaker je pincode of wie iemand is.

Dat zijn tekenen die kunnen wijzen op beginnende dementie. Dit maakt het lastig om het specifiek te herkennen. Wanneer is iemand namelijk echt dement? Wanneer is het dementie en geen andere oorzaak? Het kan natuurlijk ook een Burn-out zijn of iets anders. Indien de oorzaken en kenmerken meer bekend zijn kan het wellicht makkelijker worden herkent. Meestal zijn het familieleden of naasten uit de omgeving die dementie bij iemand herkennen. Soms zijn het ook de personen zelf die een vermoeden hebben. Indien u een vermoeden heeft bij uzelf of iemand anders kunt u een geheugentest doen.

Je kan bij ons een dementie test doen met behulp van een beknopte vragenlijst voor familieleden en verzorgers van ouderen om eventuele geheugenproblemen en cognitieve achteruitgang in het dagelijks functioneren in kaart te brengen. Lees verder op Dementie test.

2. Is beginnende dementie te testen?

De diagnose vaststellen is erg lastig. Dus de vraag of dementie specifiek te testen is en vast te stellen, is daardoor lastig te beantwoorden. Het is vooral ook belangrijk om na te gaan of dementie op zich wel een losstaande ziekte is. Het is een verzamelnaam, dus dementie in het specifiek zoals eerder aangegeven is lastig te testen. Er zijn wel symptomen van dementie.

Deze symptomen zijn specifiek voor dementie en kunnen daarmee als dementie worden gedefinieerd. Hierdoor kunnen ze makkelijker aan een ziekte worden gekoppeld. De beginnende symptomen zijn dus wel te vinden, hiermee kun je de uiteindelijke ziekte vaststellen.

3. Symptomen dementie

Het is erg lastig om dementie vast te stellen. Dit komt ook omdat het met vele ziekten gepaard gaat. Er zijn wel een aantal symptomen bekend die typerend zijn voor dementie. U kunt hiermee naar de huisarts deze kan het verder onderzoeken. Daarnaast kunt u ook zelf een test doen, hiermee kunt u testen of u geheugen nog goed is. Het is echter wel mogelijk om aan de hand van bekende symptomen iets vast te stellen. Indien deze meer bekend zijn is het makkelijker om te denken aan dementie. Indien deze symptomen niet bekend zijn is dit natuurlijk lastiger. Daarom worden hieronder een aantal symptomen besproken.

Dingen vergeten

Vergeetachtigheid is een bekend symptoom. Het vergeten van nieuwe informatie. Mensen krijgen vaak belangrijke feiten of gebeurtenissen en weten deze niet meer. Ze weten niet meer dat het verteld of gebeurd is. Bijvoorbeeld: iemand die ze dierbaar is die is overleden, ze zijn naar de begrafenis geweest. De dag erna vraagt degene: “ Hoe is het met ……? Dat is nou juist degene die is overleden.” Dit is vergeetachtigheid en dit is een van de meest kenmerkende symptomen. Alles kost moeite Dingen lukken niet goed meer, ze zijn niet meer vanzelfsprekend. Iets kan veel moeite kosten en dit kan een specifiek symptoom zijn. Breien lukt niet meer of de financiële administratie is een rommel. Geen besef van plaats en tijd Veel mensen met dementie worden vaak ook herkent doordat ze vaak verdwalen of de tijd niet meer weten. Ze weten vaak niet meer dat ze ergens geweest zijn of hoe laat het is.

Taalproblemen

Taalproblemen zijn veel voorkomend bij iemand met dementie. Het kan zijn dat iemand plotseling stopt in een gesprek omdat hij niet meer weet waar het over ging. Het kan ook zijn dat een sms bericht niet meer te volgen is of wordt afgekapt. Dat er rare woorden in staan. Het kan ook zo zijn dat iemand in een gesprek echt wartaal begint te praten. Het kwijtraken van dingen Nog een typisch symptoom is dat mensen spullen kwijtraken, vaak belandde deze ook op de meest vreemde plaatsen. U kunt hierbij denken aan: een kunstgebit in de oven, een onderbroek in de koelkast, een bril in de vriezer en een pak melk in het toilet . Dit komt omdat mensen erg verward zijn. Ze weten vaak niet meer wat ze doen. Ze vergeten dat ze iets bij hebben en laten het dan bijvoorbeeld in de koelkast, vriezer of over liggen. Het klinkt nu wellicht grappig, maar voor de persoon in kwestie is dit behoorlijk vervelend.

Inschatten en beoordelen wordt lastig Aanbiedingen kunnen ineens verkeerd worden beoordeeld. Bijvoorbeeld staat er twee plus een gratis en dan kan het zijn dat iemand met dementie dat echt verkeerd begrijpt. Hierdoor kan het zijn dat diegene te veel meeneemt. Dit kan hoge kosten met zich meebrengen, wellicht is het ook niet eens nodig. Dit komt doordat mensen met dementie het moeilijk vinden om dingen in te schatten en te beoordelen.

Sociaal isolement

Iemand met dementie sluit zich af van de buitenwereld. Dit kan komen door schaamte of angst om te falen.

Het kan voorkomen dat iemand met dementie liever voor de televisie zit, dan dat diegene naar een bingo avond of een ander uitje gaat. Het kan zijn dat je daardoor denkt aan een depressie. Echter, is dit niet waar, het is gewoon faalangst. Mensen met dementie zijn bang om dingen fout te doen, om voor schut te staan, om te falen.

Gedrag en karakter verandert

Dementie kan ook het gedrag en karakter teniet doen. Hierdoor krijgen mensen met dementie te maken met stemmingswisselingen, verwardheid en achterdochtig zijn, angstig gedrag of een depressie. Je naaste waar je heel veel van houdt kan ineens een ander persoon worden. Hij kan bijvoorbeeld ineens intens verdrietig zijn, angstig of heel erg boos. Het is een symptoom wat erg vervelend is en verdriet met zich mee kan brengen. Degene met dementie wordt dus eigenlijk een totaal ander persoon.

Innerlijke onrust

Naast andere problemen kan er ook onrust ontstaan bij iemand met dementie. Het is een soort onrust die iemand ervaart in zichzelf. Het kan zijn dat iemand met dementie steeds iets kwijt is en wil zoeken. Het kan ook zijn dat ze in zichzelf iets ervaren van onrust, wat weer tot slaapproblemen kan leiden.

Visuele problemen

Er kunnen met dementie ook vaak visuele problemen zijn. Hierbij kunt u denken aan: moeite krijgen met lezen, afstanden inschatten en kleur of contrast onderscheiden. Dit betekent niet dat de ogen niet meer werken. Soms herkent iemand met dementie zichzelf niet meer in de spiegel De ogen, het zich dus is dus zelf nog wel goed maar het visuele wat vanuit de hersenen wordt gestuurd naar de ogen verslechtert.

4. Impact familie

De impact voor de familie van iemand met dementie kan erg groot zijn. Degene die dementie heeft die is zich ervan bewust, maar diegene gaat het daarna allemaal geleidelijk aan vergeten. De omgeving eromheen gaat er veel last van krijgen. Deze ziet dat zijn partner veranderd. Deze merkt dat zijn partner dingen vergeet. Het wordt geen liefdesrelatie maar een zorgrelatie. Echter, is dit wel zo? Als je iemand uit liefde verzorgd omdat je van diegene houdt is het ergens toch nog steeds een liefdesrelatie.

Echter, zullen de romantische en liefdesperikelen er niet meer zijn. Je verliest de persoon zoals diegene jouw kende en je diegene kende. Die persoon gaat jou niet meer herkennen. Er kunnen verdrietige momenten ontstaan. Er kunnen periode van verdriet zijn, van herinneringen. Het is een lastige situatie. Het is ook niet iets waar je voor kiest. Het vergt van de nabestaande veel incasserings- en aanpassingsvermogen. Degene die het ontdekt zal het ook erg zwaar krijgen.

Het gaat meestal wel in stapjes. Je kunt er dus wel geleidelijk aan aan wennen. Echter, zal het nog altijd moeilijk zijn. Soms kan het proces bij iemand echt heel snel gaan, maar meestal duurt het een hele tijd en kun je nog van elkaar genieten. Het is daarom ook erg zwaar als je de diagnose te horen krijgt. Het feit dat je te horen krijgt dat jouw partner geleidelijk aan jouw partner niet meer zal zijn is erg zwaar. Dit kan natuurlijk ook je moeder, vader, broer, zus, tante, kennis, vriendin of kind zijn. Het is maar gesteld in een voorbeeld vorm. Echter, blijft het erg lastig om te accepteren.

Soms is het vermoeden erbij de naasten als, echter willen diegene er niet aan denken. Het wordt dan als het ware onder stoelen of banken geschoven. Het wordt vaak gerelateerd aan: een ouderdom kwaal, stress, een depressie of een Burn-out. Er wordt niet meteen gedacht aan dementie (aan een ziekte). Wellicht wordt daar wel aan gedacht, maar wil men er niet aan denken.

Dit kan er toe doen leiden dat een naaste niet op tijd ingrijpt, of dat er geen test wordt gedaan, of dat er te laat naar de huisarts wordt gebeld voor een afspraak. Dit is zonde, want ook al is het waarschijnlijk een vervelende diagnose en heeft het veel impact op iemand, als het zo is dan is het zo. Dan kun je er maar beter op tijd bij zijn om het leven voor degene waarbij een vermoeden van dementie en de nabestaanden is nog draaglijk te maken. Hoe Langer je wacht hoe lastiger het wordt.

Indien iemand er op tijd bij is kunnen de mooie momenten nog gekoesterd worden. Er vindt wel een andere rolverdeling plaats, maar daar kun je op inspelen. Het hoeft ook niet te betekenen dat u het niet meer fijn kunt hebben. Als u of uw partner er goed mee om kunnen gaan, jullie beiden je veilig en vertrouwd voelen, is het voor beiden draaglijker. Dan valt het moment en zelfs de diagnose minder zwaar. Het is namelijk al een ingrijpend gebeuren op de hele familie.

Mensen met dementie weten dat hun leven gaat veranderen. Dit is ook vaak de reden dat ze niet willen dat hun naasten alles verliezen door hun. Dat hun naasten hun eigen leven houden. Ze voelen zich dan vaak schuldig. Dit is voor degene met dementie een grote impact, maar natuurlijk ook voor de naasten zelf. Het is een hartverscheurend gevoel. Van de ene kant wil je zorgen, van de andere kant moet je aan jezelf blijven denken, anders kun je niet meer zorgen.

Het is daarom ook te allen tijde verstandig om hulp in te schakelen en te accepteren. Het is daarom ook te allen tijde verstandig om het niet alleen te willen doen. Met de juiste hulp kan het voor beiden partijen zoveel draaglijker worden. De juiste verzorging kan worden ingeschakeld, waardoor niet alles op de mantelzorger terecht komt.

Daarnaast kunnen de juiste aanpassingen in huis worden gedaan. Er kan gekeken worden naar hulpmiddelen, of naar trucjes om degene met dementie zo zelfstandig mogelijk te laten zijn. Er is zoveel mogelijk, maar het is wel belangrijk dat dit besef er is. Dat men hulp in durft te schakelen.

Dementie is een ziekte die in verschillende fases verloopt, lees verder op Dementie fases