Dementie soorten

Dementie is een algemene verzamelnaam voor alle soorten van dementie.

Er zijn namelijk erg veel soorten dementie. De meest bekende soorten zijn Alzheimer en Korsakov, maar er zijn nog veel meer soorten dementie. Het verschil tussen de meeste soorten dementie zit hem vooral in de oorzaak waardoor dementie is ontstaan, bijvoorbeeld: Korsakov komt door overmatig alcohol gebruikt, echter kunnen er ook andere oorzaken zijn. Denk aan erfelijkheid, roken, ouderdom en dergelijke. Hierdoor ontstaat dementie en een soort wordt dan meestal gelinkt aan de oorzaak en wellicht iets andere kenmerken.

Dementie is de verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. Dit zijn allemaal ziektes die de hersenen aantasten en zorgen voor een geleidelijke achteruitgang in iemands gezondheid.

Naast alzheimer zijn er nog een aantal veel voorkomende soorten van dementie zoals: vasculaire dementie, fronto-temporale dementie en Lewy body dementie.

Iemand met Alzheimer krijgt meestal moeite met de alledaagse dingen zoals: plannen maken, beslissingen maken en een gesprek volgen en praten. Deze vorm komt echt het meeste voor, vooral onder ouderen. Het is ook logisch want het is een welvaartsziekte. Doordat er meer ouderen zijn komt het ook relatief gezien meer voor, daarnaast hebben we westerlingen een levensstijl waarbij alzheimer meer voorkomt dan in andere continenten. Dit kan vaak liggen aan de levenshouding en het voedingspatroon.

Vasculaire dementie is een veel voorkomende vorm van dementie naast alzheimer. Het is een soort die vooral voorkomt bij mensen die hart- en vaatziekten hebben (gehad). Bij deze vorm is het erg opvallende dat ze langzamer gaan denken, spreken en handelen. Daarnaast is er vaak een moeilijke concentratie bij gepaard.

Op jongere leeftijd komt vaak Frontotemporale dementie (FTD) voor. Meestal vallen veranderingen in het gedrag als eerste op. Vaak kunnen motoriek en spraak zijn aangetast. De ziekte van Pick is een gedragsvariant op FTD. Kenmerkend zijn veranderingen in gedrag en persoonlijkheid. De persoon met deze vorm van dementie reageert vaak onvoorspelbaar, dwangmatig of ongeremd en vindt het moeilijk om een situatie te beoordelen.

Bij Lewy body dementie is er een sterke schommeling in de geestelijke achteruitgang. Ook kan iemand de verschijnselen van de ziekte van Parkinson hebben. Denk aan het beven van lichaamsdelen, stijfheid en een afwijkende manier van lopen.

Korsakov komt vooral voor bij mensen met alcoholproblemen die zichzelf sterk verwaarlozen en door een ernstig tekort aan vitamine B1. Iemand met Korsakov heeft geheugenverlies en vertelt fantasieverhalen. Daarentegen kan een glaasje alcohol per dag helpen bij de voorkoming van dementie, echter overmatig gebruik kan dus resulteren in deze nare vorm van dementie.

Creutzfeldt-Jakob is een zeldzame hersenziekte. Iemand zijn hersencellen sterven in snel tempo af. Iemand kan problemen krijgen met spreken, bewegen, en verwerken wat hij ziet.

Posterieure corticale atrofie (PCA) is een zeldzame vorm van dementie. Bij deze ziekte wordt als eerste het visuele vermogen aangetast. Iemand met PCA ziet daardoor veel dingen niet, kan voorwerpen niet herkennen of van elkaar onderscheiden.

MCI betekent “milde cognitieve stoornis”. Iemand met MCI heeft vaak lichte problemen met het geheugen of met een andere hersenfunctie. Met deze vorm is het wel mogelijk om normaal te functioneren in het dagelijks leven.

Veel mensen met Downsyndroom krijgen de ziekte van Alzheimer. Dit is lastig te herkennen door hun verstandelijke beperking. Vaak ontstaat het al op jonge leeftijd.

Dit is maar een kleine greep uit alle soorten van dementie. In totaal zijn het er vijftig. Dit zijn de meest bekende of voorkomende in Nederland. Er zullen er wellicht zijn die u wel kent en die er niet tussen staan, daarnaast kan het ook andersom zijn. De meeste van de aangeduide soorten hebben veel overeenkomsten. Ze vallen allen onder dementie, bij allemaal vergeten mensen dingen, en wordt de hersenactiviteit en de geestelijke gesteldheid aangetast.

Dementie wordt dus veroorzaakt door veel soorten ziektes. Eigenlijk is het dus een kenmerk van deze ziektes. Het is en blijft een slopende en nare aandoening. Dementie is iets wat niemand wordt gegund. Het maakt niet uit welke soort u heeft.
Elke soort is naar. Daarnaast gaat er bij elke soort een andere klacht gepaard. Het is zwaar voor de omgeving om diegene zo te zien aftakelen. Het is daarom belangrijk dat men veel over dementie en de soorten er van weet. Zo kan men het afremmen en in de gaten houden. Het kan natuurlijk nooit voorkomen worden maar door meer over de soorten te weten, weet men meer over dementie zelf. Hierdoor is het ook makkelijker om preventief te handelen en mensen te helpen. Er is allemaal een overkoepeling naar dementie, maar elke ziekte is zo verschillend.

U kunt bij ons een dementie test doen met behulp van een beknopte vragenlijst voor familieleden en verzorgers van ouderen om eventuele geheugenproblemen en cognitieve achteruitgang in het dagelijks functioneren in kaart te brengen.

Dementie is een algemene verzamelnaam voor alle soorten van dementie, lees verder op Dementie soorten. U kunt kan bij ons een dementie test doen met behulp van een beknopte vragenlijst voor familieleden en verzorgers van ouderen om eventuele geheugenproblemen en cognitieve achteruitgang in het dagelijks functioneren in kaart te brengen. Lees verder op Dementie test.